Tekst, dus
Goede tekst vergt een feilloze taalbeheersing en die verwerf je door veel, heel veel, te lezen. Ik haalde een negen voor mijn opstel bij het eindexamen Atheneum (B) en haalde het vak wiskunde met een herexamen. Het heeft mij respect bijgebracht voor de exacte wetenschappen maar mijn passie lag en ligt bij taal en ik heb mij er dus mijn leven lang in bekwaamd om met enthousiasme te schrijven over moeilijke, wetenschappelijke, veelal exacte onderwerpen: Zie mijn c.v.
Ik ben dol op literatuur maar ik verslind vooral non-fictie. Ik ben een metervreter, kennisspons. Ik weet over elk onderwerp wel iets en als dat niet genoeg is, dan weet ik hoe je er meer over te weten komt want ik ben journalist en dus gedrild in het bij elkaar sprokkelen van informatie. Wie zich in de journalistiek van de rest wil onderscheiden, moet over veel doorzettingsvermogen en originaliteit beschikken: Verbanden tussen zaken kunnen zien, die anderen missen, kwesties eens van een geheel andere kant benaderen dan iedereen doet. Mijn stukken staan op deze webstek.
Dit is wat u krijgt als u mij inhuurt. Geen obligate flauwekul maar tekst die hout snijdt of een advies waar je wat mee kunt.
Met dat talent heb ik aardig gewoekerd. Het bracht mij over de vloer bij toplevel decision makers in zowel openbaar bestuur als bedrijfsleven, in binnen- en buitenland. Ik heb er special interest mediatitels over wetenschap en techniek mee opgericht, communicatieconcepten mee bedacht en events voor lezerscommunities mee opgetuigd. Ik ben opinieschrijver in landelijke dagbladen, technologiepublicist met analyses en visies op het snijvlak van wetenschap en maatschappij.
Ik ben journalistiek van veel meer markten thuis. In redactionele zin ook veel financieel-economische en juridische ervaring. Ik ben als gepokte en gemazelde verslaggever en bladenmaker bedreven in het observeren en analyseren van situaties en mensen en in het zien van verbanden tussen ogenschijnlijk losstaande verschijnselen: zo ontstaan verhalen.
Ik ben vaak bij de actie geweest. Ademde eens de rook in van een net neergestort vliegtuig en bewonderde de bouw van een brug midden in vijf meter dik kruiend zeeijs. In de newsroom heerste altijd de druk van de deadline maar ik heb tijdens mijn bijna veertig jaar in de mediawereld nooit een burn out gehad en ik ben gelukkig niet cynisch geworden. Ik schiet niet meer in de stress bij een crisissituatie, ik koester een optimistisch wereldbeeld en ik weet altijd raad. Ik laat me niet intimideren door autoriteiten en deskundigen, maar ik ben wel zo nieuwsgierig dat ik hen het hemd van het lijf vraag. Ik ben creatief maar ik kan ook organiseren en mensen motiveren. Ik heb vele communicatieproblemen al eens opgelost en er bestaan er geen die niet kunnen worden opgelost. Ik heb de senioriteit en de softe skills die vandaag en morgen het verschil maken.
Storytelling
‘Content is King’ geldt als de nieuwste communicatiewet in de media-industrie en storytelling is het nieuwe buzzword, anders wel purpose marketing. Dit betekent dat het in promotie en merkbeleving steeds meer draait om een constante stroom van waarachtige, geloofwaardige, meeslepende verhalen. Dan is journalistieke creativiteit en gedrevenheid nodig om telkens nieuwe invalshoeken te vinden zodat de aandacht niet verslapt. Marketingcommunicatie vraagt dus steeds meer om redactionele professionaliteit, journalistieke inbreng. Als gepokte en gemazelde journalist beschik ik over dat ‘heilig vuur’. Ik heb 35 jaar mediaervaring in binnen- en buitenland op het terrein van economie, politiek, wetenschap en techniek, waarvan zestien jaar als bedenker en hoofdredacteur van verschillende populaire titels op het gebied van wetenschap en technologie. Ik heb uitgaven opgetuigd of ze nieuw leven ingeblazen. Rondom die titels ontplooide ik samen met sponsoren diverse publicitaire initiatieven om technologie te promoten: het nieuws niet alleen brengen maar ook zelf maken. Ik ken de wereld van de techniek, zowel de industrie als de academische wereld, als mijn broekzak.
Bladenmaker
Communicatie is functioneel, rationeel, helder en eenduidig. Maar ik ben allereerst journalist en journalistiek gaat over emotie: iets wordt nieuws doordat mensen er door geraakt, door gegrepen worden. Onder de huid van de lezer kruipen vergt een zesde zintuig. Als journalist voel ik wat er in de samenleving ‘onder de oppervlakte’ leeft. Op basis van die intuïtie schreef ik de afgelopen jaren als hoofdredacteur menig opiniestuk en in De Ingenieur een kleine vierhonderd keer Het Commentaar, voor in het tijdschrift, een beschouwing van een actuele kwestie vanuit het oogpunt van de technicus, vaak uitmondend in een oplossing voor een probleem.
Als bladenmaker ben ik voortdurend op zoek naar de raison d’être; waarom bestaat deze uitgave eigenlijk? Om zo de missie en de focus scherp te krijgen; wie wordt bediend met deze informatie en waarom, wat is de urgentie? Saaie onderwerpen bestaan niet, gebrek aan inspiratie wel. Het draait vaak om het vinden van een andere kijk op een bestaand onderwerp. Een goed idee is het halve werk. Journalistiek draait om visie, originaliteit en creativiteit. Journalistiek vereist onbevangenheid, open staan, ‘out of the box’ denken, een ‘groot denkraam’, van de gebaande paden afwijken, tegen de heersende opinie ingaan. Nieuwsgierigheid en optimisme! Een brede belangstelling en goede algemene ontwikkeling zodat je de grote lijnen ziet en je nieuwe verbanden kunt leggen. Journalistiek geeft die extra dimensie die communicatie onderscheidend maakt.